Horný featrebox

štvrtok 15. augusta 2013

Keď basket baví

Je niečo málo viac ako 8 minút do konca a Marek Kozlík, najlepší obranca extraligy, premieňa svoj jediný úspešný trojkový pokus v zápase. Na tabuli svieti atraktívny, pre nás Slovákov, priaznivý stav 69 ku 52. Hala je na nohách a jednohlasne skanduje : ”Slovensko, Slovensko, Slovensko” Začínam byť presvedčený, že tento zápas dotiahneme do úspešného konca a vrátime tímu Maďarska potupnú prehru z úvodu kvalifikácie. Títo chalani si to zaslúžia.


Partia odsudzovaných

Jedna partia

Tejto Slovenskej basketbalovej reprezentácii nikto neveril. Po tom ako Gavel prišiel o občianstvo a postupne sa ospravedlnili Rančíkovci, Sedmák, Lošonský a pre rôzne ďalšie dôvody vypadli Sedlák, Mrviš, Marko a ostatní vyzeralo to s našou zostavou na papieri zle nedobre.


Vlna kritiky sa tak isto zniesla aj po vymenovaní repre trénera. Vraj Grznár nemá skúsenosti a bude tam silou mocou presadzovať syna. Asistent Kučera zažil nahoršiu sezónu v Handlovej za posledných x rokov.

S vlnou nevôle sa stretlo aj miesto kde sa smotná prípava a zápasy mali odohrávať a aj sa nakoniec odohrali. V Banskej Bystrici. Meste kde na ligu moc ľudí nechodí a v poslednej dobe, nikoho poriadneho, ani nevychovala.

Kuvičie hlasy ešte zosilneli po zahanbujúcich prehrách v príprave a v prvom zápase kvalifikácie. Nejedna z nich bola o viac ako 30 bodov a naši reprezentanti pôsobili len ako lacní sparingpartneri. Kde nastala zmena? Akoto, že títo chalani dokážu naplniť halu a potešiť stovky divakov?

Jeden za všetkých, všetci za Grzniho

Tréner

Základ úspechu tohto tímu vidím v “dávnej” minulosti. Nie len v tejto príprave. Väčšina chalanov sa pozná už od mládežníckych časov a sú veľmi dobrí kamoši, súdržná partia. Parta, ktorú už neraz trénoval tréner Grznár ktorý im je tak trochu ako keby otcom (dobre, Rišovi doslova)


Chalani sa postupne filtrovali a ostali len tí, ktorí naozaj chceli svetu dokázať, že si nezaslúžia poväčšinou len sedieť na lavičke ale bojovať na ihrisku. Bola to práve precízne defenzíva ktorej vďačia chalani za tieto dva krásne výsledky. Taktúto bojovnosť som u slovenských hráčov nikdy nevidel. Lietajúci Grznár, doskakujúci Žiak, za lotou sa vrhajúci Kozlík, trojky šúpajúci Baťka a z rýchleho protiútoku smečujúci len 18 ročný Tot to je vizitka bojovnosti, odhodlania a nasadenia.


Keď sa k tomu pridá aj tímový duch a celá lavička žijúca zápasom, podporovaná doslova domácim publikom (Koľko chalanov hralo v ZnH? Známom to “drink city”?) Nemôže to dopadnúť inak ako dobre

Vďaka tomu chalani spôsobili, že sa na Slovensku opäť bavíme basketbalom. Prekonali osud a nezáujem z SBA. Za to im všetci veľmi pekne ďakujeme :)

Vôbec nezáleží ako dopadne zajtrajší zápas v Bielorusku!




6 komentárov:

  1. BB v poslednej dobe nikoho poriadneho nevychovala? Asi ste zabudli na juniorske trio Matejčík(MVP juniorov 12/13), Žambor a Rozim, ktorí vyhrali titul majstrov slovenska DL juniorov 2011/2012 a aj 2012/2013.. a boli ucastnikmi allstars A timu a tiez posobili v mladeznickych reprezentaciach..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je síce pekné ale juniorských repreznatantov už bolo na tony. Z týchto troch si v našej srandalige zahral poriadne zatiaľ len Matejčík, Rozim len sporadicky a Žambor pokiaľ viam vôbec.

      Za vychovaného hráča beriem niekoho kto už má aspoň na tú extraligu...

      Odstrániť
  2. Pekny clanok... ale s anonymom musim suhlasit, lebo ked aj neratame (byvalych) juniorov, predsa len su tu chalani zo spominaneho repre druzstva - dorazil a rendla :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Doro s Rendlošom mi až potom napadli. Sorry chalani, máte pravdu :)

      Odstrániť
  3. Keby bolo mozno ine vedenie extraligy tak by si urcite vsetci traja zahrali vsak sami musite uznat ze velku konkurenciu v ich veku nema ani jeden.. juniorskych reprezentantov mozno bolo na mraky,ale pokial viem vsetci boli pozvani do u20tky;) a myslim si ze taky matejcik by sa skor presadil v repre u muzov ako srandista tot aj s jeho ockom :) a ak neviete tak pocas tej sezony ked rozim a matejcik boli v extralige tak zambor hraval v amerike ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem čo s tým ma spoločné vedenie extraligy :) Však z tejto vtipnej ligy sa prakticky nevypadáva už posledných pár rokov. A kto má dosť peňazí a prihlási sa tak môže bez problémov hrať (prakticky, nikto nemá a nie je to ani nikde na papieri :D)

      Je to len na kluboch či dajú šancu mladým alebo nie. Donedávna bola v tomto dobrá práve BB a verím, že v tom bude pokračovať :)

      Áno o Žamborovi to všetci vieme...
      A každý občas potrebuje protekciu, veď aj Grzny, Gavel, Tot a aj Matejčík (viď kto bol na čele basketu v BB) potrebovali tlačenku, ale ja im to prajem, nech sa dostanú čo najďalej

      Odstrániť